Warzywa, ogórki kiszone zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Cebulkę przypiec nad palnikiem, powinna się przypalić, zupa będzie miała niepowtarzalny smak. Do garnka wlać wodę, włożyć wszystkie przyprawy, kaszę, cebulę, starte warzywa wraz z ogórkami. Dodać oliwę, garnek zamknąć pokrywą, nastawić pokrętło ciśnienia w pozycji 1.
Kiedy wskaźnik pokaże, że ciśnienie w garnku osiągnęło odpowiednią wartość, zmniejszyć ogień i nastawić czas na 4 minuty. Po 4 minutach wyłączyć ogień, przestawić pokrętło w pozycji obniża ciśnienia.
Kiedy ciśnienie zostanie obniżone, można zdjąć pokrywkę.
Teraz należy przyprawić zupę do smaku, jeśli okaże się, że zupa jest za mało kwaśna można dolać soku z ogórków.
Przed podaniem zabielić zupę śmietaną i dodać siekany koperek.