Zaczyn najlepiej zrobić wieczorem przed pójściem spać:)
Wszystkie składniki na zaczyn krótko wymieszać tylko do połączenie składników w dość dużej misce, którą najlepiej przykryć folią spożywczą. Następnego dnia rano dodać pozostałe składniki, wymieszać mikserem przez około 5 minut.
Ciasto ponownie przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut w ciepłe miejsce.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 st C.
Przygotować dwie keksówki (ja użyłam jednej o wymiarach 11 x 25 cm , a druga miała 13 x 24 cm) wysmarować je olejem i wysypać otrębami. Ciasto wlać do foremek, przykryć wilgotną ściereczką lub folią i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia.
Przed wstawieniem do piekarnika na dno wysypać szklankę kostek lodu, aby uzyskać odpowiednią wilgotność. Piecz przez 20 minut w temperaturze 220 st C, a następnie zmniejszyć temperaturę do 200 st C piec jeszcze przez 25 - 30 minut.