200gczyli ½ puszki masy krówkowej o smaku trufli z alkoholem ( gotowy krem do kupienia w sklepach ) lub masa kajmakowa
Do posmarowania i dekoracji mazurków pozostała część puszki masy krówkowej/kajmakowej
Instrukcje
Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia i cukier.
Masło pokroić na drobne kawałeczki, dodać do mąki, następnie wbić jajko, zagnieść ciasto, w razie potrzeby dodać 1 łyżkę śmietany. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut, aby się schłodziło.
Piekarnik nagrzać do 180 st C.
Ciasto rozwałkować cienko, wtedy spód mazurka będzie bardzo delikatny i kruchy. Jeśli pieczecie w dużej blaszce, rozwałkujecie placek na kształt formy + małe wywinięcie na brzegi. Jeśli pieczecie tak, jak ja w małych foremkach na tartaletki, to ciasto trzeba dociąć do foremek.
Ciasto nakłuć widelcem (dość gęsto) wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 12 - 15 minut.
Upieczony spód wystudzić.
Do miski włożyć mascarpone dodać masę krówkową i dokładnie wymieszać. Na spód rozsmarować masę krówkowa, a następnie nałożyć masę serową.