2łodygiselera naciowegopokrojone na cienkie plasterki
1średniacukiniapokrojona w kostkę
1średniacebulapokrojona w kostkę
3ząbkiczosnkuzmiażdżone
1puszkakrojonych pomidorów400 g
2puszkiciecierzycyokoło 400 g po odsączeniu
2szklankiwywaru warzywnego
świeża kolendra do przybrania
Instrukcje
Na rozgrzaną patelnię wsypać nasiona kminku i kolendry, prażyć je przez około 30 sekund, od momentu kiedy zaczną wydzielać intensywny zapach. Przestudzić, a następnie zmiażdżyć w moździerzu.
Szafran zalać kilkoma łyżkami gorącego bulionu.
W rondlu rozgrzać oliwę, dodać cebulę, podsmażyć około 3 minuty, kiedy zmięknie dodać imbir, cynamon, czosnek, paprykę w proszku i dalej smażyć przez 1 minutę. Następnie dodać paprykę, seler, ziemniaki, marchew, cukinię, namoczony szafran i pomidory, podlać szklanką wywaru. Całość przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i dusić około 15 minut.
W między czasie w razie potrzeby dodać odrobinę wywaru warzywnego. Następnie dodać cieciorkę, doprawić solą, miodem i pieprzem, przybrać świeżymi listkami kolendry.
Smacznego!
Notatki
Jeśli chcielibyście przygotować tradycyjną wersję z mięsem wystarczy dodać do przepisu 0,5 kg łopatki lub udźca jagnięcego pokrojonego w kostkę. Mięso należy podsmażyć na oliwie z każdej strony, dodać podsmażone przyprawy z cebulą, podlać bulionem warzywnym i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez 2 godziny Po tym czasie dodać warzywa i dusić jeszcze całość około 15 - 20 minut ( tak jak w przepisie )