Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę. W misce miksera umieścić żółtka, dodać cukier i ubić do połączenia składników.
Następnie dodać twaróg, serek mascarpone i mąkę. Wszystko dokładnie, ale krótko zmiksować na jednolitą masę.
Do masy serowej dodać ubite białka, delikatnie wymieszać łopatką. Masę przelać do tortownicy o średnicy 22 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
Dżem dokładnie rozmieszać, a następnie nakładać po łyżeczce dżemu na wierzch sernika.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st C.
Piec około 50 minut, pamiętajcie o przykryciu sernika folią aluminiową, kiedy zacznie nabierać rumianego koloru (ja przegapiłam ten moment ;)
Po wyłączeniu piekarnika, uchylić drzwiczki, tak studzić około 10 minut, następnie wyjąć i studzić na kratce (ale nie wyjmujcie jeszcze sernika z formy)
Sernik można podawać z dodatkową porcją dżemu.
Smacznego!
Notatki
Na niższą "półkę" proponuję postawić w żaroodpornym naczyniu gotującą się wodę, a nad nią wstawić sernik. Dzięki pieczeniu z "parą" sernik będzie piekł się ładniej i równiej, unikniemy również pęknięć na powierzchni.