Drukuj
Burger warzywno - ryzowy

Burger warzywno - ryżowy

Wegetariańskie pyszne burgery

Rodzaj Obiad
Kuchnia International
Keyword ryż, warzywa
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 35 minutes
Razem 55 minutes
Autor Anna

Składniki

  • 200 g białego ryżu najlepiej kleistego
  • 100 g drobno posiekanej cukinii
  • 1 średnia marchew pokrojona w kostkę
  • 1 średnia cebula drobno posiekana
  • 6 łyżek soczewicy z puszki
  • 4 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 łyżki siekanej zielonej natki pietruszki i bazylii
  • 1 małe jajko
  • 2 łyżki oliwy + do smażenia
  • 1/2 szklanki kaszy manny do obtoczenia
  • 10 sztuk bułek do hamburgerów

Dodatki

  • 1 duży pomidor
  • 1 średnia cebula pokrojona w krążki
  • 2 duże ogórki kiszone
  • majonez
  • ketchup
  • sałata
  • suszone pomidory
  • prażona cebulka

Instrukcja

  1. Ryż wypłukać, ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Warzywa wrzucić na rozgrzaną patelnię, smażyć do miękkości.
  2. Do dużej miski włożyć ugotowany ryż, smażone warzywa, dodać wszystkie przyprawy , siekane zioła, jajko, tartą bułkę, soczewicę. Dokładnie wymieszać, zmoczyć dłonie i formować kulki wielkości sporej śliwki, spłaszczyć je i obtoczyć w kaszy mannie lub tartej bułce.
  3. Burgery smażyć na oliwie na złoty kolor z dwóch stron.

  4. Bułki podgrzać na suchej patelni lub w mikrofalówce. Na bułkę posmarować majonez, ułożyć warstwami kolejno ulubione dodatki, podawać ciepłe!
  5. Smacznego!