kilka łyżek oleju do smażenia cebulki + kilka do garnka z wodą
Instrukcje
Przy wyrabianiu ciasta posiłkuję się maszyną do pieczenia chleba. Wszystkie składniki (według kolejności wkładam do maszyny i nastawiam program do wyrabiania ciasta na makaron. Jeśli robicie to ręcznie, to odmierzoną ilość mąki wysypujemy na blat, powstanie górka, na środku robimy wgłębienie "krater". Wbijamy do wgłębienia jajka i porcjami dolewamy gorącą wodę, szybko zagniatając ciasto. Ciasto powinno być dobrze wyrobione. Będzie bardzo elastyczne miękkie, ale nie powinno kleić się do rąk. Nie przesadzajcie z podsypywaniem dodatkowej mąki, bo ciasto będzie zbyt twarde.
Ciasto powinno "odpocząć około 15 - 20 minut przykryte wilgotną ściereczką lub schowane w foliowym woreczku, lekko uchylonym, aby nie zaparzyło się.
W czasie kiedy ciasto odpoczywa możemy przygotować farsz. Proponuję dzień wcześniej ugotować ziemniaki i po ugotowaniu jeszcze gorące utłuc na pure, zostawić do wystygnięcia. Można również po wystudzeniu zmielić. Przechować do następnego dnia w lodówce.
Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć cebulkę do uzyskania złocisto brązowego koloru.
Do dużej miski włożyć przygotowane ziemniaki. Przetrzeć twaróg, dodać ¾ przestudzonej cebuli. Dodać sól i świeżo mielony pieprz wszystko dokładnie wymieszać. Sprawdzić smak, w razie konieczności dodać więcej soli i pieprzu, smak powinien być bardzo wyrazisty.
Odciąć kawałek ciasta i rozwałkować na cienki placek. Ja wałkuję ciasto robotem - grubość numer 3. Szklanką lub innym okrągłym naczyniem wycinać kółka, nakładać porcję farszu, zlepić brzegi pieroga. Układamy na posypanym mąką blacie, można przykryć je ściereczką aby nie obsychały przed gotowaniem.
W dużym garnku zagotować wodę z solą i dodatkiem kilku łyżek oliwy, nie będą się sklejać. Pierogi wrzucamy na gotującą się wodę, zmniejszamy ogień, delikatnie mieszamy aby nie przykleiły się do dna garnka. Pierogi gotujemy porcjami ok. 5 minut, pilnując, aby woda nie zaczęła zbyt mocno się gotować. Wyjmujemy łyżką cedzakową, polewamy pozostałym tłuszczem i smażoną cebulką. Smacznego!