Drukuj
ruskie pierogi

Ruskie pierogi

Pyszne pierogi!

Rodzaj Obiady
Kuchnia Polish
Keyword twaróg, ziemniaki
Przygotowanie 45 minutes
Gotowanie 5 minutes
Razem 50 minutes
Porcje 8 Tutaj można zmienić ilość porcji
Autor Anna

Składniki

Składniki na ciasto

  • 600 g mąki pszennej + do podsypania
  • 1 średnie jajko
  • 300 ml bardzo gorącej wody
  • 1 szczypta soli

Składniki na farsz

  • 700 g ugotowanych ziemniaków
  • 500 g twarogu ja daję pół na pół tłusty z półtłustym
  • dużo świeżo mielonego pieprzu
  • sól
  • 3 średnie cebule pokrojone w drobną kostkę
  • kilka łyżek oleju do smażenia cebulki + kilka do garnka z wodą

Instrukcja

  1. Przy wyrabianiu ciasta posiłkuję się maszyną do pieczenia chleba. Wszystkie składniki (według kolejności  wkładam do maszyny i nastawiam program do wyrabiania ciasta na makaron. Jeśli robicie to ręcznie, to odmierzoną ilość mąki wysypujemy na blat, powstanie górka, na środku robimy wgłębienie "krater". Wbijamy do wgłębienia jajka i porcjami dolewamy gorącą wodę, szybko zagniatając ciasto. Ciasto powinno być dobrze wyrobione. Będzie bardzo elastyczne miękkie, ale nie powinno kleić się do rąk. Nie przesadzajcie z podsypywaniem dodatkowej mąki, bo ciasto będzie zbyt twarde.
  2. Ciasto powinno "odpocząć około 15 - 20 minut przykryte wilgotną ściereczką lub schowane w foliowym woreczku, lekko uchylonym, aby nie zaparzyło się.
  3. W czasie kiedy ciasto odpoczywa możemy przygotować farsz. Proponuję dzień wcześniej ugotować ziemniaki i po ugotowaniu jeszcze gorące utłuc na pure, zostawić do wystygnięcia. Można również po wystudzeniu zmielić. Przechować do następnego dnia w lodówce.
  4. Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć cebulkę do uzyskania złocisto brązowego koloru.
  5. Do dużej miski włożyć przygotowane ziemniaki. Przetrzeć twaróg, dodać 3/4 przestudzonej cebuli. Dodać sól i świeżo mielony pieprz wszystko dokładnie wymieszać. Sprawdzić smak, w razie konieczności dodać więcej soli i pieprzu, smak powinien być bardzo wyrazisty.
  6. Odciąć kawałek ciasta i rozwałkować na cienki placek. Ja wałkuję ciasto robotem - grubość numer 3. Szklanką lub innym okrągłym naczyniem wycinać kółka, nakładać porcję farszu, zlepić brzegi pieroga. Układamy na posypanym mąką blacie, można przykryć je ściereczką aby nie obsychały przed gotowaniem.
  7. W dużym garnku zagotować wodę z solą i dodatkiem kilku łyżek oliwy, nie będą się sklejać. Pierogi wrzucamy na gotującą się wodę, zmniejszamy ogień, delikatnie mieszamy aby nie przykleiły się do dna garnka. Pierogi gotujemy porcjami ok. 5 minut, pilnując, aby woda nie zaczęła zbyt mocno się gotować. Wyjmujemy łyżką cedzakową, polewamy pozostałym tłuszczem i smażoną cebulką. Smacznego!