Drukuj
Gnocchi ze szpinaku i ricotty

Gnocchi ze szpinaku i ricotty

Niecodzienne, pyszne kluseczki.

Rodzaj Obiad
Kuchnia Italian
Keyword szpinak
Przygotowanie 40 minutes
Gotowanie 5 minutes
Razem 45 minutes
Porcje 4 Tutaj możesz zmienić ilość porcji
Autor Anna

Składniki

  • 1,5 kg świeżego szpinaku bez ogonków lub 400 g mrożonego - całe liście
  • 50 g masła
  • 1 średnia cebula drobno pokrojona
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany
  • 1 łyżka świeżego posiekanego majeranku
  • 1 mała gałka muszkatołowa starta
  • 250 g serka rocotta
  • 2 średnie jajka
  • 75 g mąki pszennej + do posypania
  • 50 g bułki tartej
  • 100 g parmezanu startego + kilka łyżek do posypania

Dodatkowo

  • 75 g masła
  • 15 g świeżych liści szałwii

Instrukcja

  1. Szpinak oczyścić, powinny być same liście bez twardych ogonków.

  2. W dużym garnku zagotować niewielką ilość mocno osolonej wody, do wrzątku wrzucić szpinak i gotować około 5 minut, do uzyskania miękkości. Odcedzić, przepłukać w zimnej wodzie, odcisnąć, a następnie drobno posiekać.

  3. Roztopić masło i podsmażyć cebulę oraz czosnek, dodać posiekany majeranek, szpinak i gałkę muszkatołową, doprawić do smaku solą i pieprzem, przełożyć do dużej miski i pozostawić do całkowitego wystygnięcia masy. Następnie dodać ricottę, jajka, mąkę, tartą bułkę i parmezan, wymieszać wszystko dokładnie, jeszcze raz doprawić solą i pieprzem.

  4. Gnocchi powinny być bardzo dobrze doprawione, ponieważ obtoczone w mące i ugotowane stracą troszkę swój smak.

  5. Ciasto włożyć do lodówki, aby stwardniało.

  6. Łyżką nakładać na posypaną mąką dłoń ciasto i formować kulki wielkości orzecha włoskiego, podsypując od czasu do czasu mąką, by masa nie kleiła się do rąk, układać na posypanej mąką tacy.

  7. Zagotować wodę, posolić, zmniejszyć ogień, gnocchi wkładać partiami, zamieszać, doprowadzić do delikatnego wrzenia wody, gotować 2 minuty od wypłynięcia.

  8. Wyjąć łyżką cedzakową. Podawać z masłem szałwiowym, posypane parmezanem.

  9. Masło szałwiowe: na patelni roztopić masło i dodać całe liście szałwii, chwilkę podsmażyć.
  10. Smacznego!