Jajko wybić delikatnie do małej filiżanki tak, aby żółtko pozostało w całości. W średnim garnku zagotować około litra wody, dodać ocet.
Gdy woda się zagotuje, zamieszać energicznie tak, aby powstał wir i natychmiast wlać delikatnie w środek wiru jajko z filiżanki, łyżką delikatnie zagarnąć białko tak, by utworzyła się kulka.
Gotować około 2 - 3 minut, czas zależy od Waszych upodobań co do miękkości żółtka.
Ugotowane jajko delikatnie wyjąć łyżką cedzakową.
Proponuję podawać na ciepłej grzance posmarowanej majonezem z dodatkiem rukoli, sera żółtego, pomidora, cebuli, awokado a na samej górze królujące jajko po benedyktyńsku. Posypać solą i pieprzem.
Grzankę zrobiłam z chleba litewskiego, kromkę chleba opiekam na suchej patelni z dwóch stron.