do dekoracji bokówryż preparowany lub płatki migdałowe
Do nasączenia
6łyżek wody
4łyżki sok z cytryny
2łyżki likieru Amarettoopcjonalnie
Instrukcje
Piekarnik rozgrzać do 160 C
Tortownicę o średnicy 22-23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno, boków formy niczym nie smarować.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Dodawać do piany porcjami cukier i po jednym żółtku.
Przesiać mąkę i dodać do masy delikatnie mieszając łyżką lub mikserem na wolnych obrotach. Ciasto przelać do formy, wyrównać wierzch, wstawić do nagrzanego piekarnika.
Biszkopt piec 30-40 min do tzw. suchego patyczka.
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości 60 cm upuścić (w formie) na podłogę. Ponownie odstawić do lekko uchylonego piekarnika, tam powinno całkowicie wystygnąć.
Wystudzony biszkopt oddzielić nożem od brzegów formy, przekroić na trzy blaty.
Serek mascarpone zmiksować z ekstraktem waniliowym, cukrem i ubitą wcześniej śmietaną. Pierwszy blat polać dwoma łyżkami ponczu, nałożyć masę z serka i ułożyć pokrojone truskawki
Drugi blat posmarować dżemem i położyć posmarowaną stroną na truskawki. Znów delikatnie nasączyć blat, rozsmarować krem, położyć truskawki, trzeci blat posmarować dżemem i położyć posmarowaną stroną na truskawkach.
Na wierzch tortu wyłożyć resztę kremu, rozsmarować również na boki. Górę udekorować truskawkami a boki obsypać preparowanym ryżem lub płatkami migdałowymi.