200mlpomidorów z puszkimogą być krojone lub w formie gęstego sosu
suszone oregano
suszona bazylia
sólpieprz, cukier
Instrukcje
Drożdże rozpuszczam w 50 ml wody, dodaję 2 czubate łyżki mąki i cukier Wszystkie składniki mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę i sól wsypuję do miski i dodaję wyrośnięte drożdże, resztę wody i oliwę Wyrabiam ciasto kilka minut aż będzie gładkie. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Pomidory wlewam do rondelka, dodaje przyprawy i wszystko podgrzewam, tak aby sos przeszedł smakami, pozostawiam do ostygnięcia.
Pieczarki kroję na plastry i wrzucam do gorącej wody na 5 minut. Odsączam i zostawiam do wystygnięcia.
Piekarnik nagrzewam do maximum jego możliwości (u mnie to jest do 260 st C) może być nagrzany do 250 st C
Mozarellę kroje na cienkie plastry, tuńczyka wyjmuje z puszki i zostawiam na sicie aby ociekł. Cebule kroję na plastry, oliwki przekrawam na pół, ser ścieram na tarce o dużych oczkach. Ciasto dzielę na dwie części i rozwałkowuję na bardzo cienkie placki.
Blaszki o średnicy 38 cm posypuję mąką i przekładam ciasto, jeśli nie macie blaszki na pizzę, można oczywiście zrobić ją na kwadratowej blaszce do pieczenia ciast.
Rozsmarowuję sos pomidorowy, posypuję serem, rozkładam pieczarki, rozdrobnionego tuńczyka , pocięte pomidory, oliwki, mozarellę i cebulę, posypuję solą, roztartym oregano i bazylia.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę 5-7 minut. Moja pizza jest naprawdę cienka więc tyle jej wystarczy, jeśli zrobicie trochę grubsze ciasto, wydłużcie czas pieczenia.
Po wyjęciu posypuję rukolą i świeżo mielonym pieprzem. Polewam odrobiną oliwy z oliwek i gęstym aromatycznym octem balsamicznym
Pycha!
Notatki
Jeśli posiadacie maszynę do pieczenia chleba to tu sprawdzi się idealnie. Ciasto zrobi się samo:) Zachować kolejność wkładania składników, woda, sól, oliwa, mąka, drożdże i cukier. Nastawiam na program do "ciast rosnących" i po ok. 1 ½ godziny ciasto jest gotowe i wyrośnięte.