Tortownicę o średnicy 23 cm szczelnie obłożyć folią aluminiową.
Ciastka pokruszyć blenderem lub wałkiem. W rondelku rozgrzać masło, dodać do pokruszonych ciastek, wymieszać. Mieszaninę wyłożyć na dno tortownicy i dobrze ubić, wstawić do lodówki na pół godziny.
Śmietanę i połamaną białą czekoladę włożyć do garnuszka, rozpuścić i ostudzić. Mikserem ubić mascarpone, twarożek i cukier krótko.
Następnie wbijać jajka, jedno po drugim, dodać mąkę i ekstrakt waniliowy, krótko zmiksować. Wlać miksturę czekoladową i połączyć z masą serową. Na koniec dodać maliny, delikatnie wymieszać najlepiej szpatułką.
Gotową masę serową wylać na schłodzony spód z ciastek. Tortownicę z sernikiem wstawić do większego naczynia z wodą tak, aby tortownica była do połowy zanurzona w wodzie, woda powinna być gorąca.
Piec około 1 godzinę i 30 minut w temperaturze 160°C, bez termoobiegu. Gdyby sernik zaczął zbyt mocno się przypiekać od góry, trzeba przykryć go folią aluminiową.
Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami przez ok.15 minut, następnie wyjąć z piekarnika i dalej studzić na kratce, tortownicę wyjąć z wody.
Sernik po wystudzeniu powinien być schłodzony w lodówce minimum przez 3 godziny, a najlepiej przez całą noc.
Podawać z resztą malin, można maliny zmiksować z cukrem i wanilią, podawać z tak przygotowanym sosem.
Smacznego!
Notatki
Składniki na sernik zawsze muszą być w temperaturze pokojowej.