Grzybynamoczyć w ciepłej wodzie przynajmniej przez 60 minut. Następnie wyjąć je z wody i pokroić na małe kawałki. Na patelni rozgrzać olej, usmażyć cebulkę na złoty kolor wraz z liściem laurowym i zielem angielskim. Rosół lub wywar warzywny postawić na ogień dodać pokrojone grzyby i wodę z ich moczenia oraz podsmażoną cebulę z dodatkami, gotować przez 40 minut na średnim ogniu.
Zupę doprawić przyprawami do smaku. Spróbujcie, czy grzyby ugotowały się już i są miękkie, jeśli tak, to zupę można zabielić. W garnuszku rozbełtać mąkę z odrobiną wody, wlać do zupy zagotować. Na koniec dodać śmietanę, przed dodaniem jej do zupy najlepiej ją zahartować. Do kubeczka odmierzyć odpowiednią jej ilość, dodać trzy łyżki gorącej zupy i szybko wymieszać, a następnie dolać do zupy znów wymieszać i wyłączyć zupę.
Zupę podajemy z lanymi kluseczkami lub makaronem i natką pietruszki.
Przygotowanie lanych klusek
Do miski dodać jajko, wodę, wymieszać następnie dodać mąkę i szczyptę soli, całość wymieszać na gładkie gęste ciasto, w razie potrzeby dolejcie więcej wody lub dosypcie odrobinę mąki. Ciasto powinno być dość gęste. Do woreczka foliowego wlać ciasto, zabezpieczyć do czasu zagotowania się wody.
Do garnka wlać wodę, dodać sól, zagotować. Kiedy woda już wrze, odciąć nożyczkami małą dziurkę w końcu woreczka. Na gotującą się wodę wyciskać z woreczka ciasto jednocześnie mieszając co jakiś czas wodę z kluseczkami.
Kluseczki gotować przez 2-3 minuty do wypłynięcia wszystkich kluseczek, następnie odcedzić podać z zupą.