Mąkę przesiać do misi dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, pokrojone masło i smalec oraz jajko zagnieść ciasto ręcznie lub przy pomocy malaksera, kiedy ciasto połączy się w jednolitą masę można uformować kulę, owinąć w folię spożywczą. Ciasto umieścić w zamrażalniku na czas przygotowywania jabłek.
Przygotowanie jabłek
Obrane jabłka drobniutko pokroić lub poszatkować na szatkownicy do kapusty, umieścić je w garnku pokropić sokiem z cytryny i posypać cynamoniem. Postawić na średnim ogniu, dusić przez około 15 minut lub do czasu odparowania nadmiaru soku, mieszamy od czasu do czasu. Pod koniec dodać cukier w takiej ilość jak podałam w przepisie lub mniejszej/większej, to zależy od tego jak słodkich jabłek użyjecie. W szklance wymieszać mąkę ziemniaczaną z odrobina wody, wlać do jabłek gotować przez chwilkę, a następnie zdjąć z ognia i odstawić.
Piekarnikrozgrzać do temperatury 180 st C z opcją górnej i dolnej grzałki.
Formę o wymiarach *22x26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ¾ ciasta rozwałkować na cienki placek, wyłożyć nim dno formy, na ciasto wyłożyć przygotowane jabłka. Z pozostałego ciasta rozwałkować cieniutki placek i przykryć nim wierzch jabłecznika. Wstawić formę do piekarnika, piec przez 35 minut do uzyskania złotego koloru ciasta.
Ciasto przed podaniem wystudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Notatki
*Forma może być troszkę mniejsza lub większa, różnice do 2 cm, to jest mała porcja jeśli będziecie chcieli upiec większą ilość podwójcie składnik i upieczcie w większej blaszce.Jeśli ciasto schłodzi się zbyt mocno najprościej będzie zetrzeć je na tarce o dużych oczkach i wylepić nim spód, a resztę rozsypać na wierchu.