Drukuj
chrust

Chrust

Wspaniały chrust czyli faworki!

Rodzaj Desery
Kuchnia Polish
Keyword jajka
Przygotowanie 40 minutes
Gotowanie 15 minutes
Razem 55 minutes
Porcje 10 Tutaj możesz zmienić ilość porcji
Autor Anna

Składniki

  • 450 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 szczypta soli
  • 1 małe jajko
  • 3 żółtka
  • 200 g śmietany 18% gęsta
  • 1 łyżka spirytusu lub octu
  • 1 łyżka esencji waniliowej lub kilka kropli olejku, lub ziarenka z 1/2 laski wanilii

Dodatkowo

  • 700 ml oleju roślinnego
  • cukier puder do oprószenia chrustu

Instrukcja

  1. Do miski przesiać mąkę dodać sól, cukier, jajko, żółtka, esencję waniliową, spirytus oraz śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto, ja wykorzystałam do tego robot kuchenny wyposażony w końcówkę typu hak. Można zrobić to ręcznie. Kiedy ciasto jest już gładkie i elastyczne, uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 30 minut, aby odpoczęło.

  2. Po tym czasie rozwałkować ciasto na średnio cienki placek złożyć ciasto na pół lub na trzy części (koperta) i zbić wałkiem przez 1-2 minuty, rozwałkować i ponownie zbić, złożyć, zbić i itd. Czynność powtórzyć kilka razy. Można ciasto wałkować przy pomocy wałkownicy, rozwałkowując ciasto na długi placek składać go, zbić wałkiem i ponownie wałkować itd. Po solidnym zbiciu ciasta uformować kulę i ponownie zawinąć w folię i odłożyć na 30 minut, aby odpoczęło. Ciasto po chwili odpoczynku zmięknie i będzie bardzo elastyczne.

  3. Z ciasta odcinać mały kawałek, rozwałkować go na bardzo cieniutki placek lekko podsypując mąką. Placek na chrust powinien być naprawdę bardzo cieniutki, chrust po usmażeniu będzie delikatny i kruchy. Placek tniemy radełkiem lub nożem na paski o szerokości około 3 cm, a następnie dzielimy paski na odcinki około 12 cm. Na środku każdego kawałka ciasta robimy nacięcie około 3 cm przez nacięcie przewinąć jeden koniec ciasta. Układać na lekko podsypanym blacie.

  4. Do głębokiej patelni lub rondla wlać olej, rozgrzać do temperatury 175-180 st C. dobrze jest kontrolować temperaturę oleju termometrem cukierniczym, który mocujemy na garnku. Chrust wkładamy na gorący olej, po kilka sztuk, należy pamiętać, że chrust po włożeniu do oleju rośnie, więc nie można przesadzić z jego ilością. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor, trawa to kilkadziesiąt sekund z każdej strony. Gotowy wyjmować przy pomocy łyżki cedzakowej ma ręcznik papierowy, aby całkowicie ociekł z nadmiaru tłuszczu.

  5. Chrust przed posypaniem cukrem pudrem powinien całkowicie wystygnąć, aby cukier się nie rozpuszczał. Chrust po wystudzeniu nabiera pełnej kruchości.

  6. Smacznego!