1łyżkaesencji waniliowejlub kilka kropli olejku, lub ziarenka z ½ laski wanilii
Dodatkowo
700mloleju roślinnego
cukier puder do oprószenia chrustu
Instrukcje
Do miski przesiać mąkę dodać sól, cukier, jajko, żółtka, esencję waniliową, spirytus oraz śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto, ja wykorzystałam do tego robot kuchenny wyposażony w końcówkę typu hak. Można zrobić to ręcznie. Kiedy ciasto jest już gładkie i elastyczne, uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 30 minut, aby odpoczęło.
Po tym czasie rozwałkować ciasto na średnio cienki placek złożyć ciasto na pół lub na trzy części (koperta) i zbić wałkiem przez 1-2 minuty, rozwałkować i ponownie zbić, złożyć, zbić i itd. Czynność powtórzyć kilka razy. Można ciasto wałkować przy pomocy wałkownicy, rozwałkowując ciasto na długi placek składać go, zbić wałkiem i ponownie wałkować itd. Po solidnym zbiciu ciasta uformować kulę i ponownie zawinąć w folię i odłożyć na 30 minut, aby odpoczęło. Ciasto po chwili odpoczynku zmięknie i będzie bardzo elastyczne.
Z ciasta odcinać mały kawałek, rozwałkować go na bardzo cieniutki placek lekko podsypując mąką. Placek na chrust powinien być naprawdę bardzo cieniutki, chrust po usmażeniu będzie delikatny i kruchy. Placek tniemy radełkiem lub nożem na paski o szerokości około 3 cm, a następnie dzielimy paski na odcinki około 12 cm. Na środku każdego kawałka ciasta robimy nacięcie około 3 cm przez nacięcie przewinąć jeden koniec ciasta. Układać na lekko podsypanym blacie.
Do głębokiej patelni lub rondla wlać olej, rozgrzać do temperatury 175-180 st C. dobrze jest kontrolować temperaturę oleju termometrem cukierniczym, który mocujemy na garnku. Chrust wkładamy na gorący olej, po kilka sztuk, należy pamiętać, że chrust po włożeniu do oleju rośnie, więc nie można przesadzić z jego ilością. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor, trawa to kilkadziesiąt sekund z każdej strony. Gotowy wyjmować przy pomocy łyżki cedzakowej ma ręcznik papierowy, aby całkowicie ociekł z nadmiaru tłuszczu.
Chrust przed posypaniem cukrem pudrem powinien całkowicie wystygnąć, aby cukier się nie rozpuszczał. Chrust po wystudzeniu nabiera pełnej kruchości.