Drukuj
kostka biszkoptowa z pianka jezynowa

Kostka biszkoptowa z pianką jeżynową

Proste ciasto na bazie biszkoptu z lekkim musem z jeżyn lub malin

Rodzaj Desery
Kuchnia Polish
Keyword biszkopt, jeżyny, maliny, śmietana
Przygotowanie 40 minutes
Gotowanie 30 minutes
Porcje 12 Tutaj możesz zmienić ilość porcji
Autor Anna

Składniki

Składniki na biszkopt

  • 5 dużych jajek w temperaturze pokojowej
  • 150 g drobnego cukru
  • 110 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej

Składniki na mus jeżynowy

  • 300 ml musu z jeżyn musz przetarty przez gęste sito, mogą być również maliny lub jagody
  • 400 ml śmietany 30 % schłodzonej
  • 5 łyżek cukru pudru ilość można regulować
  • 2 łyżki żelatyny lub agar-agar

Składniki na polewę

  • 150 g białej czekolady
  • 60 ml śmietany 30%

Instrukcja

Przygotowanie biszkoptu

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 st C. Dno formy o wymiarach 23x33 cm wyłożyć papierem do pieczeniam (boków niczym nie smarować).

  2. Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę, kiedy piana jest już ubita zacząć dodanie cukru łyżka po łyżce ciągle ubijając. Kolejnym krokiem jest dodanie żółtek jedno po drugim nie przerywając miksowania.

  3. Do niewielkiej miski przesiać mąki, dodać je w dwóch porcjach do masy, delikatnie miksując na najniższych obrotach, choć lepiej jest wymieszać delikatnie szpatułką do połączenie się składników, czynność tę należy wykonywać naprawdę delikatnie, aby piana jak najmniej opadła.

  4. Ciasto przelać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch, wstawić do nagrzanego piekarnika, biszkopt piec 30 minut (opcja górnej i dolnej grzałki) lub do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości 60 cm upuścić (w formie) na podłogę, "rzucanie" ma na celu wyrównać powierzchnię ciasta. Czasami rośnie na biszkopcie "górka", którą można w ten sposób ustabilizować. Oczywiście nie jest to konieczne, ale na pewno nie zaszkodzi ;)

  5. Formę z ciastem odstawić do lekko uchylonego piekarnika (już wyłączonego) do całkowitego wystygnięcia. Wystudzony biszkopt oddzielić nożem od brzegów formy, wyjąć ciasto przewracając formę do góry nogami. Biszkopt przeciąć wzdłuż na pół, zerwać papier. Dno fory, w której piekł się biszkopt wyłożyć folią spożywczą, włożyć jedną część biszkoptu. Druga część szczelnie zawinąć w folię spożywczą i zamrozić, będzie na następne ciasto.

Przygotowanie musu

  1. Jeżyny lub maliny albo jagody przetrzeć przez sito, żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody (30-40 ml wystarczy) odstawić. Schłodzoną śmietanę przelać do wysokiego naczynia, ubijać na najwyższych obrotach pod koniec dodać cukier, kiedy śmietana jest już sztywna dodać do niej mus owocowy, delikatnie zmiksować na koniec dodać żelatynę. Żelatynę najlepiej dodawać cieniutką stróżką jednocześnie miksując, aby niepowstały "skrzepy".

  2. Na przygotowany biszkopt wylać piankę owocowo-śmietanową wyrównać wierzch, wstawić do lodówki na czas przygotowania polewy. Kiedy mamy już przestudzoną polewę czekoladową wyjąć ciasto z lodówki i polać całą powierzchnię ciasta. Formę z gotowym ciastem przykry pokrywką (jeśli forma taką posiada) lub przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki, aby ciasto się schłodziło.

Przygotowanie polewy

  1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, kiedy czekolada zacznie się rozpuszczać dodać do niej śmietanę, wymieszać zdjąć z ognia i przestudzić.