6-8łyżektłuszczu wytopionego z gęsi lub kaczkimożna dodać masło lub słoninę
1sztukasucha bułka namoczona w rosole
Instrukcje
Gotowanie mięsa
Mięso umyć, umieścić w garnku, zalać wodą tak, aby mięso było przykryte. Dodać wcześniej obrane warzywa, ziele angielskie i liście laurowe, sól, pieprz. Mięso gotować około 2 godzin do miękkości, na średnim ogniu. Jeśli rosół wygotuje się należy dolewać wodę.
Przygotowanie pasztetu
Suchą bułkę namoczyć w rosole, a następnie odcisnąć i dodać do mielenie. Wątróbkę obrać z błonek, osuszyć i podsmażyć na tłuszczu z dwóch stron, krótko, a następnie zalać ją ½ szklanki rosołu z królika i dusić przez 8 minut. Dodać do obranego mięsa i razem zmielić.
Cebulę podsmażamy na oleju. Po ugotowaniumięso wyjmujemy z rosołu, oddzielamy od kości, mielimy dwa razy w maszynce do mielenia mięsa z przesmażoną cebulą i bułką. Do uzyskanej masy dodajemy przyprawy, tłuszcz, solidnie doprawiamy solą i pieprzem w razie potrzeby można dodać więcej imbiru i gałki muszkatołowej - wedle smaku. Dolewamy około ½ szklanki rosołu i dodajemy jajka, dokładnie wyrabiamy masę, najlepiej ręką.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. Przygotować 4 foremki do pasztetu o wymiarach 8x 15 cm lub jedną dużą keksówkę. Formy wysmarować tłuszczem i obsypać tartą bułką. Przełożyć masę pasztetową, wyrównać wierzch, można położyć na wierzchu pasztetu listek laurowy, i kilka wiórków masła.
Na dolną półkę piekarnika wstawić żaroodporne naczynie z gorącą wodą. Pasztet wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez około 50minut jeśli pieczecie w 4 małych porcjach , jeśli będzie to jeden duży pasztet to czas trzeba wydłużyć o około 15 minut. Pasztet po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Zimny pasztet najlepiej schłodzić przed podaniem w lodówce, wtedy ładnie zwiąże i będzie się dobrze kroił.
Gotowy pasztet można mrozić. Przed zamrożeniem należy oczywiście owinąć go szczelnie w folię spożywczą!