Cukinię zetrzeć na tarce o mniejszych oczkach, nie obieramy jej ze skórki. Jeśli cukinia jest przerośnięta należy wydrążyć z niej środek z nasionami. Odłożyć do czasu połączenia z pozostałymi składnikami.
W innej misce wymieszać maślankę z rozpuszczonym masłem, olejem, ekstraktem waniliowym, cukrem i jajkami, zmiksować do połączenia.
Następnie dodać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, wymieszać tylko do połączenia. Na koniec dodać cukinię wraz z płynem, wymieszać łopatką. Ciasto przelać do wyłożonej formy 33x23 cm papierem do pieczenia, wyrównać wierzch, posiekaną czekoladę rozsypać na wierzchu.
Formę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 35-45 minut, po 35 minutach sprawdzić, czy ciasto jest już gotowe, patyczek włożony w środek ciasta po wyjęciu powinien być czysty bez śladów surowego ciasta, może być lekko oklejony wilgotnym ciastem, ale nie surowym. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia.Smacznego!
Notatki
Maślankę można zastąpić 100 ml mleka i 2 łyżkami soku z cytryny.