2łyżkicytrynymoże trzeba będzie dodać odrobinę więcej
Instrukcje
Pamiętajcie, aby składniki były w temperaturze pokojowej.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C z termoobiegiem lub 180 bez niego.
Do rondelka włożyć masło, skórkę z cytryny i mak, rozpuścić masło i zestawić na bok
Do miski miksera wbić jajka, dodać cukier miksować przez kilka minut do uzyskania jasnej i puszystej masy. Następnie dodać śmietanę i miksować kolejne kilka minut do połączenia się składników i lekkiego zgęstnienia masy.
Mąkę i proszek przesiać do miski i sól, dodać to masy jajecznej wymieszać przy pomocy łopatki. Na koniec dodać przestudzone masło z dodatkami, wymieszać.
Keksówkę o wymiarach 12x23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto, wyrównać wierzch, wstawić formę z ciastem do nagrzanego piekarnia. Piecz przez 45-50 minut lub do tz. suchego patyczka.
W czasie, kiedy ciasto się piecze można zrobić glazurę, w miseczce wymieszać cukier puder z dodatkiem soku z cytryny.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, wierzch ciasta pomalować glazurą, pozostawić ciasto w formie przez 30 minut, następnie wyjąć z formy i całkowicie wystudzić.