1sztukakoprucała duża roślinka najlepiej z koszyczkiem kwiatowym
3ząbkiczosnkuduże lub 6 małych
½łyżeczkinasion gorczycy
½łyżeczkiziela angielskiego
1łyżkasoli bez antyzbrylaczy, kamienna1 łyżka soli na litr wody
1litrwody
1sztukakorzenia chrzanuwielkość dużego palca
2liścieczarnej porzeczkilub wiśni - opcjonalnie
Instrukcje
Wodę zagotować, przestudzić dodać 1 łyżkę soli na 1 litr wody.
Ogórki i dodatki umyć. Korzeń chrzanu oczyścić i podzielić na mniejsze kawałki, czosnek obrać.
W słoju, na dnie ułożyć koper oraz wszystkie pozostałe dodatki. Ogórki układać pionowo jeden obok drugiego bardzo ciasno. Zalać przygotowaną wodą, powinny być całe przykryte wodą. Na wierzchy ułożyć talerzyk, obciążyć go np. wyszorowanym kamieniem lub mniejszym słoikiem wypełnionym wodą. Jeśli ułożycie ogórki bardzo ciasno, to można etap obciążania pominąć.
Ogórki postawić w np. kuchni na blacie. W ciepłe dni będą nadawały się po 36 godzinach, choć niektórzy lubią schrupać je już po 24 godzinach.