Propozycja przyprawy piernikowej - można dać gotową w ilości 40 g, czyli całe opakowanie lub dwa razy więcej jeśli lubicie bardzo wyrazisty smak lub poniższa domowa mieszanka
3łyżkicynamonu
1łyżkagałki muszkatołowejmielonej
1łyżeczkaziela angielskiegomielonego
½łyżeczkianyżumielonego
¼łyżeczkipieprzu
¾łyżeczkikardamonumielonego
3łyżeczkiimbiruw proszku
Instrukcje
Miód, masło, cukier i mleko zagotować, zestawić z ognia i wystudzić.
Letnią mieszaninę wlać do miski miksera, następnie dodać jajka, mąkę wymieszaną z przyprawami i sodą, całość wymieszać na jednolitą masę na koniec dodać posiekane figi, orzechy i daktyle, rodzynki i skórkę z pomarańczy, ponownie wymieszać.
Ciasto przełożyć do glinianego, szklanego lub ceramicznego garnka, naczynie przykryć pokrywką i odstawić w chłodne miejsce. Może to być zimny garaż, spiżarnia lub piwnica dla tych, którzy nie mają takich pomieszczeń zostaje lodówka.
Ciasto według starych przepisów powinno leżakować przez około 6 tygodni.
Piernik w mojej testowej wersji będzie leżakował 4 dni, a następnie upiekę go, przełożę powidłami poleję czekoladą i pozwolę odpocząć mu do Świąt.