orzechy siekanelub kandyzowana skórka pomarańczowa do posypania wierzchu
150gmlecznej czekolady
Instrukcje
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C.
Ciasto przygotowane kilka dni temu wyjąć z garnka, zważyć i podzielić na 3 równe części, u mnie wyszło po około 820 g. Każdą część ciasta uformować w wałek, a następnie rozwałkować na prostokątny placek o wymiarach 26-28 cm x 38-40 cm i grubość 0,5 cm.
Rozwałkowany placek położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli macie dwie takie same blaszki można upiec od razu dwa placki, jeśli nie, to pieczemy placek po placku.
Pieczemy przez 15-20 minut bez termoobiegu, po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.
Marcepan rozwałkować na prostokąt odpowiadający wymiarom upieczonych blatów.
Na wystudzony placek układamy rozwałkowany marcepan, drugi placek smarujemy powidłami, posmarowaną częścią układamy na marcepanie, nakładamy kolejną warstwę powideł na wierzch drugiego placka, przykrywamy ostatnim, trzecim plackiem. Cały piernik owijamy pergaminem na wierzch kładziemy np. deskę i obciążamy na całej powierzchni. Do obciążenia można użyć np. puszki lub słoiki z przetworami.
Piernik odstawić w chłodne i wilgotne miejsce na 2-5 dni.
Przygotowanie polewy czekoladowej
Masło i czekoladę umieścić w rondelku, podgrzać przez chwilę ciągle mieszać można zdjąć z ognia dalej mieszać do całkowitego rozpuszczenia.
Placek przeciąć na 3 równe części, polać czekoladą ewentualnie posypać siekanymi orzechami lub kandyzowana skórką pomarańczową.
Wykończenie pierników
Po kilku dniach leżakowania, zdjąć obciążenie i papier, podzielić na trzy równe części, przecinając ostrożnie nożem. Każdy piernik polać polewą i posypać bakaliami.
Smacznego!
Notatki
-Polewę najlepiej przygotować z mieszanki czekolady deserowej 200 g z dodatkiem czekolady ciemnej 100 g + masło.-Upieczony i przełożony piernik można owinąć w folię spożywczą, aby wilgoć z piernikowego przełożenie nie uciekała.