1szklankapłatków jaglanychlub bułki tartej, można również użyć mąki migdałowej
2średniejajka
1łyżeczkamielonego kminku
1łyżkastartej skórki z cytryny
1łyżkasiekanej natki pietruszki
1łyżkasiekanej świeżej bazylii
1łyżeczkachillilub papryki słodkiej
sóldo smaku
pieprzdo smaku
olej do smażenia
suche składniki do obtoczenia kotecikówmąka ryżowa, migdałowa lub tarta bułka
2ząbkiczosnkudrobno posiekane
2łyżkisosu sojowego
Instrukcje
Do dużego garnka nalać wodę, dodać sól i 2 łyżki cukru. Kalafiora podzielić na różyczki wrzucić do gotującej się wody, gotować przez około 5-7 minut, następnie odcedzić i wystudzić.
Kalafior umieścić w malakserze i rozdrobnić go, dodać do niego ugotowany ryż jeszcze raz wszystko delikatnie zmiksować. Przełożyć do dużej miski, dodać wszystkie pozostałe składniki wymienione w przepisie, wymieszać i odstawić na 10 minut. Gdyby masa była zbyt klejąca można dodać więcej płatków jaglanych lub tartej bułki.
Przy pomocy łyżki do nakładania lodów odmierzać równe porcje, formować kuleczki, następnie obtoczyć je w mące ryżowej lub migdałowej lub tartej bułce przygotowane kotleciki można pozostawić w formie okrągłych pulpecików lub delikatnie spłaszczyć.
Kotleciki smażyć na patelni z dwóch stron na złoty kolor, po usmażeniu wyjąć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowy.
Kotleciki podawać ciepłe z sosem i surówkami.
Smacznego!
Notatki
Usmażone kotleciki po wystudzeniu można przechowywać w lodówce (w zamkniętym pojemniku) przez kilka dni.