cukier pudertyle ile wchłonie sok z cytryny, powinien powstać gęsty lukier
Instrukcje
Blachę o wymiarach 23x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia
Masło rozpuścić i przestudzić
Mleko lekko podgrzać ( temperatura około 26 st C) dodać do mleka świeże drożdże (w przypadku stosowania drożdży suchych należy dodać je do składników suchych), wymieszać do rozpuszczenia
Mąkę przesiać do miski miksera, dodać cukier, sól i suche drożdże jeśli takie dodajecie, całość wymieszać
Do składników suchych dolać mleko z drożdżami, wbić jajka zacząć wyrabiać ciasto, kiedy ciasto zacznie łączyć się w jednolitą masę można zacząć dolewać przestudzone masło, masło dolewamy cienkim strumieniem jednocześnie wyrabiając ciasto przez 5 - 7 minut
Po wyrobieniu ciasta pozostawiamy je w misce, którą przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na około godzinę do podwojenia objętości
Po tym czasie wyjąć ciasto z miski na podsypany mąką blat, rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach około 55x32 cm, całą powierzchnię placka posmarować miękkim masłem (trzema łyżkami), następnie rozsypać owoce leśne
Zwinąć placek w rulon, zwijanie zacząć od szerszego boku, rulon uformować i delikatnie ścisnąć, ostrym nożem podzielić na 12 lub 15 kawałków
Kawałki ciasta układać przecięciem góra/dół zachowując odstępy między porcjami ciasta, wypełnioną blachę przykryć folią spożywczą i odstawić na około 35-45 minut do wyrośnięcia
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C
Przed wstawieniem drożdżówek do piekarnika pomalować ich wierzch rozbełtanym jajkiem z dodatkiem mleka
Drożdżówki pieczemy przez 23-30 minut lub do tak zwanego suchego patyczka
W garnuszku wymieszać cukier puder z dodatkiem soku z cytryny, lukier powinien być dość gęsty
Po upieczeniu wyjąć bułki z piekarnika i jeszcze gorące pomalować lukrem