Ugotowaną kaszę jaglaną umieścić w misce, dodać ciecierzycę, czosnek i puree z dyni, przy pomocy blendera ręcznego zmiksować
Do zmiksowanej masy dodać mąkę z ciecierzycy, ryżową, przyprawy, zioła i płatki jaglane całość wymieszać i odstawić na kilkanaście minut do lodówki aby masa stężała. Masa na pulpeciki powinna być dość intensywnie doprawiona w razie potrzeby doprawić
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia
Przy pomocy łyżki do lodów nałożyć kuleczki, kulki można obtoczyć w mące ryżowej ale nie jest to konieczne, pulpeciki układać na blaszce
Blachę z pulpecikami wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 25 minut lub do przyrumienienia się kuleczek
Po upieczeniu podawać z makaronem i sosami lub sałatką
Smacznego!
Notatki
Pulpeciki po upieczeniu i wystudzeniu można zamknąć w plastikowym pojemniku i przechować w lodówce kilka dni.