Orzechy nerkowca namoczyć w ciepłej wodzie przez przynajmniej 5 godzin, następnie odcedzić i zmiksować w blenderze.
Szpinak umyć, osuszyć i posiekać. Cebulę posiekać w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę lub posiekać. Grzyby oczyścić, osuszyć i pokroić w drobniutką kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, podsmażyć przez 2-3 minuty, następnie dodać grzyby, które smażymy mieszając od czasu do czasu, po około 5 minutach dodać szpinak, estragon i natkę pietruszki, całość smażyć do całkowitego odparowania płynu. Na koniec dodać czosnek po minucie zdjąć patelnię z ognia, doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym, przestudzić.
Kiedy farsz jest już chłodny dodajemy zmielone orzechy nerkowca lub ugotowaną kaszę, a w wersji dla pozostałych smakoszy można dodać ricottę, mieszamy i ewentualnie doprawiamy przyprawami.
Przygotowanie ciasta
Mąkę i sól dodać do miski (ja zagniatam ciasto przy pomocy miksera) dolać oliwę i gorącą wodę, zagnieść gładkie i elastyczne ciasto.
Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na kilkanaście minut, aby odpoczęło.
Z ciasta odcinać małe kawałki ciasta, rozwałkować na odpowiednią grubość, następnie wyciąć placuszki, można zrobić to przy pomocy szklanki lub maszynki do zlepiania pierogów. Na każdy placuszek położyć porcję farszu, zlepić brzegi, gotowe pierogi odkładać na podsypany mąką blat.
W dużym garnku zagotować wodę z solą i olejem ( olej zapobiegnie sklejaniu się pierogów podczas gotowania).
Kiedy woda zagotuje się można wkładać pierogi, pierogi gotujemy około 3-4 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię, pierogi nie powinny gotować się zbyt ostro ponieważ mogą popękać i rozkleić się, przykręćcie ognień!
Ugotowane pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową na talerze.
Pierogi podajemy gorące polane tłuszczem i cebulką lup posypane serem typu Parmezan oraz świeżymi ziołami, można podać również z sosem śmietanowo-serowym.
Smacznego!
Notatki
Pierogi po ugotowaniu i całkowitym wystudzeniu można przechować przez kilka dni w lodówce owinięta folią spożywczą, aby nie obsychały. Pierogi można odgrzewać w wodzie, na parze lub odsmażyć na patelni :)Do farszu można dodać serek ricotta (wersja dla wszystkich poza weganami) w ilości 150 g.