dżem lub konfituraja zużyłam słoiczek o pojemności 330 ml
Instrukcje
Do miseczki rozkruszyć drożdże, 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżkę mąki i podgrzane mleko, wymieszać i odstawić na około 10 minut w ciepłe miejsce, aby rozczyn urósł.
W międzyczasie do miski miksera wbić jajka, dodać cukier puder, utrzeć na puszystą, jasną masę. Następnie dodać przesianą mąkę z solą, rozczyn i alkohol. Całość wyrabiać około 10 minut, ciasto powinno odchodzić od ścianek miski.
Na koniec dodać wcześniej rozpuszczone i przestudzone masło, wyrabiać ciasto do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do dużej miski ( bardzo rośnie ) przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Po czasie wyrastania ciasto wyjąć na oprószony mąką blat, delikatnie wyrobić pozbywając się pęcherzyków powietrza, a następnie rozwałkować lub rozciągnąć rękoma na placek o grubości około 2 cm. Szklanką lub innym urządzeniem do wycinania, wyciąć kółka (moje miały średnicę 5,8 mm) kółka układać (zachowując odstępy) na lekko podsypanym mąką blacie lub naoliwionym olejem.
Przykryć ściereczką i pozostawić na około 30 - 45 minut do wyrośnięcia.
W rondlu lub dużej patelni rozgrzać olej do temperatury około 180 st C, oleju powinno być w naczyniu około 5 cm głębokości. Na rozgrzany tłuszcz układać po kilka pączków, smażyć pączki z każdej strony około 2 minuty, przewracać patyczkiem do szaszłyków.
Podczas smażenia należy kontrolować temperaturę oleju!
Usmażone pączki wyjmować łyżką cedzakową na ręcznik papierowy.
Kiedy pączki delikatnie przestygną, nadziać je dżemem lub innym kremem przy pomocy szprycy cukierniczej. Posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Notatki
Ciasto na pączki jest dość klejące, takie ma być, pączki będą bardzo delikatne i puszyste, więc nie podsypujcie zbyt wiele dodatkowej mąki. Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową