W rondlu roztopić masło (na średnim ogniu), dodać wodę, sól. Następnie dosypać mąkę i przyprawę do pierników, całość mieszać dość intensywnie, do momentu uzyskania gęstej błyszczącej masy. Zdjąć z ognia i mieszać jeszcze przez dwie minuty, pozostawić do przestygnięcia. Kiedy masa jest jeszcze ciepła dodać jajka i wanilię, dokładnie wymieszać.
W rondlu rozgrzać olej.
Do szprycy cukierniczej wyposażonej w końcówkę w kształcie gwiazdki lub woreczka foliowego wlać masę. Na rozgrzany olej wyciskamy kawałki ciasta odcinając nożem lub palcem. Smażyć około 1 minuty z każdej strony.
Usmażony chrust wyjąć na ręcznik papierowy aby ociekł z nadmiaru tłuszczu.
Na talerzu wymieszać cukier i przyprawę do piernika, obtoczyć z każdej strony przestudzone churrosy.