olej roślinny do smażeniakotletów i podsmażenia cebulki
w razie potrzeby dodać kilka łyżek bułki tartej lub w wersji bezglutenowej mielone nasiona słonecznika lub siemię lniane
Składniki na panierkę
6łyżektartej bułki
2szczyptysoli
1szczyptapieprzu
2łyżeczkisezamu
2łyżkipłatków drożdżowych
2łyżkiszczypiorkudrobno siekanego
Składnik na panierkę bezglutenową
6łyżekmąki z cieciorki
3łyżkisezamu
2łyżkipłatków drożdżowych
1szczyptasoli
1szczyptapieprzu
1łyżkaszczypiorkudrobno siekanego
Instrukcje
Szpinak umyć i osuszyć.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju kokosowego, dodać cebulę, smażyć przez 3 minuty, następnie dodać przeciśnięty czosnek, smażyć chwilkę, teraz można dodać szpinak, który smażymy do odparowania wody.
Ugotowaną kaszę jaglaną włożyć do miski dodać przesmażony szpinak z cebulą i czosnkiem, zmiksować na gładką masę przy pomocy blendera, następnie przyprawić przyprawami, dodać siekane zioła, skórkę z cytryny, prażoną cebulkę i prażone orzechy, wymieszać masę.
Jeśli masa byłaby zbyt lepka, należy dodać odrobinę tartej bułki lub w przypadku bezglutenowej wersji mielone nasiona.
Przy pomocy łyżki do nakładania lodów odmierzać porcje, kulki masy układać na talerzu z wymieszaną panierką, w której należy dokładnie je obtoczyć lekko spłaszczając każdy kotlecik.
Na patelni rozgrzać olej roślinny, kotleciki smażyć 4-5 minut z każdej strony na średnim ogniu do zrumienienia.
Po usmażeniu wyjąć na ręcznik papierowy, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Notatki
Jeśli masa na kotlety będzie zbyt rzadka to należy dodać trochę bułki tartej, a w wersji bezglutenowej jakiegoś zagęszczacza dla bezglutenowego mogą to być mielone nasiona słonecznika, siemię lniane lub tarta bułka bezglutenowa. Zbyt rzadka masa może zrobić się kiedy niewystarczająco odparujemy szpinak lub kaszę ugotujemy w za dużej ilości wody ;) Kotletów wystarcza na 6-7 porcji!