Do miski wlać zakwas, świeże drożdże i wodę, wymieszać. Do składników mokrych dodać mąki, sól, uprażony słonecznik i sezam, wyrobić jednolite ciasto. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 2 do 4 godzin.
Kiedy ciasto już wyrośnie należy podzielić je na 6 lub 10 porcji, wielkość bułek zależy od Was, z podanej porcji ciasta można również przygotować np. dwie duże bagietki. Kawałki ciasta uformować, obficie podsypując mąką, gotowe przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wierzch bułek posypać mąką, bułki przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 st C. Wyrośnięte bułki wstawić do nagrzanego piekarnika, natychmiast spryskać wnętrze piekarnika wodą lub wrzucić na jego dno ½ szklanki kostek lodu, piec przez około 20 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości bułek!
Po upieczeniu wyjąć bułki z piekarnika, przełożyć na kratkę, pozostawić do wystudzenia.