4łyżkitartej bułkidla osób uczulonych na gluten należy zastąpić ją większą ilością płatków owsianych lub jaglanych
4łyżkipłatków owsianych lub jaglanych
1łyżkasosu sojowego
pieprzdo smaku
sóldo smaku
1łyżkaświeżych listków tymianku
3łyżkisiekanej natki pietruszki
2łyżkisiekanego szczypiorku
½łyżeczkinasion kolendrymielonych lub rozgniecionych
½łyżeczkimielonego kminku
Dodatkowo
¼szklankimąki ryżowejdo obtoczenia kotletów
olej do smażenia
Instrukcje
Cebulę i czosnek drobniutko posiekać, marchew obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach, całość przesmażyć na odrobinie oleju, kiedy cebula zmięknie dodać nasiona kolendry i kminek po 30 sekundach zdjąć z ognia.
Odcedzoną fasolę i przesmażone warzywa włożyć do miski, dodać pozostałe przyprawy, jajko, zioła i dodatki, wyrobić masę, najlepiej ręką rozgniatając/miażdżąc fasolę, po dokładnym wymieszaniu masa powinna być na tyle zwarta, żeby dała się zlepić, jeśli masa rozlatuje się dodajcie troszkę więcej płatków owsianych lub tartej bułki ewentualnie gdyby wyszła zbyt sucha można dodać odrobine wody lub małe jajko.
Masę na burgery najlepiej odmierzać przy pomocy łyżki do nakładania lodów, a następnie w zwilżonych dłoniach uformować kulki, które na koniec należy spłaszczyć, formując płaskie medaliki, obtoczyć w odrobinie mąki ryżowej lub tartej bułce.
Na patelni rozgrzać olej, burgery smażyć na średnim ogniu z dwóch stron na złoty kolor, około 5 minut z każdej strony.
Burgery można podawać klasycznie w bułce z dodatkami lub jako danie obiadowe z surówką i frytkami.