Do dużego garnka włożyć pokrojoną na małe kawałki dynię, zalać ją 300 ml wody, przykryć pokrywką, gotować przez około 10-15 minut lub do miękkości.
W międzyczasie pokroić cebulę w kostkę, śliwki wypestkować pokroić na małe kawałki, gruszkę obrać pokroić w kostkę, imbir zetrzeć na tartce.
Na patelni rozgrzać olej kokosowy dodać cebulę, smażyć przez kilka minut ciągle mieszając, powinna zmięknąć następnie dodać śliwki i gruszkę oraz imbir, całość smażyć do chwili ,kiedy śliwki i gruszka zrobią się bardzo miękkie, a następnie dodać do gotującej się dyni. Garnek z dynią zdjąć z ognia, zmiksować przy pomocy blendera na gładki krem.
Garnek ponownie postawić na ogniu dodać pozostałą część wody oraz przyprawy, dokładnie wymieszać, wyłączyć ogień, dodać mleczko kokosowe w razie potrzeby doprawić większą ilością przypraw.
Na suchej patelni uprażyć nasiona dyni, powinny popękać i zrobić się rumiane.
Papryczkę chilli i świeże zioła drobno posiekać.
Na talerze nalać porcje kremu, posypać nasionami dyni, ziołami i papryczką chilli.