150gmąki żytniej typ 2000można użyć również mąki żytniej jasnej, chleb będzie miał zdecydowanie jaśniejszy kolor
130gmąki pszennejmoże być typ 450
Składniki na ciasto właściwe
100gletniej wody
14gsoli morskiej
300gmąki pszennej
*W przypadkukiedy nie mamy pewności, że nasz zakwas jest bardzo mocny, należy dodać około 10 g świeżych drożdży w drugim etapie jego wyrabiania, czyli w chwili, kiedy mieszamy ciasto właściwe!
Instrukcje
W dniu poprzedzającym pieczenie chleba wyjąć zakwas z lodówki i dokarmić go, a wieczorem przed pójściem spać przygotować zaczyn.
Do dużej miski wlać wodę, zakwas i mąki, wymieszać drewnianą łyżką do połączenia się składników, przykryć miskę folią spożywczą i odstawić na całą noc w ciepłe miejsce.
Następnego dnia dodać do zaczynu pozostałe składniki na ciasto właściwe, (*i ewentualne drożdże) wymieszać do połączenia się wszystkich składników, miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 4 godziny, po tym czasie jeszcze raz wymieszać i przełożyć ciasto do przygotowanej keksówki o wymiarach 23x12 cm wysmarowanej olejem i obsypanej otrębami, formę z ciastem przykryć folią spożywczą i znów odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny.
Piekarni rozgrzać do temperatury 220 st C.
Wierzch ciasta przed wstawieniem do piekarnika można posypać mąka lub ulubionymi ziarenkami.
Na dno piekarnika tuż przed wstawieniem do niego chleba wsypać szklankę kostek lodu, wstawić formę z chlebem, piec przez 20 minut w temperaturze 220 st C, a następnie zmniejszyć temperaturę do 200 st i dopiec przez 30-40 minut.
Po upieczeniu wyjąć chleb z formy na kratkę i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Smacznego!
Notatki
*Zdarza się, że nasz zakwas może być słaby, jeśli nie był wystarczająco często dokarmiany, w takim przypadku należy dodać do ciasta trochę świeżych (10g) lub (4-5g) suchych drożdży, to zapewni odpowiednie wyrastanie chleba i troszkę przyspieszy ten proces.