Ciepłe mleko wymieszać z drożdżami, łyżką cukru, pozostawić na kilka minut, aby drożdże spieniły się. Następnie dodać jajko, rozbełtać.
Przesiać mąkę, dodać sól i pozostały cukier, umieścić w misce miksera, dodać dwie łyżki miękkiego masła, żółtka i rozczyn, wyrobić na jednolite ciasto, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut.
Po tym czasie wyjąć ciasto na blat, przerobić ręcznie pozbywając się pęcherzyków powietrza, następnie rozwałkować ciasto na duży prostokąt, rozsmarować na mim połowę masła. Prostokąt złożyć na 3 części rozwałkować ponownie na dość cienki placek, posmarować pozostałą częścią masła, złożyć na 3 części, rozwałkować, złożyć na 2 części rozwałkować.
Ciasto po raz ostatni złożyć na 3 części, zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na przynajmniej 3 godziny, ja pozostawiłam je na całą noc.
Ciasto wyjąć z lodówki na 20 minut przed przygotowywaniem rogali.
Nadzienie
Mak i orzechy włoskie wsypać do miski, zalać gorącą woda, odstawić na 20 minut, następnie odcedzić. pozostawić na sicie przez chwilę, aby dokładnie ociekły. W maszynce do mielenia zmielić mak razem z włoskimi orzechami i migdałami. Marcepan pokroić na drobne kawałki.
Do zmielonej masy dodać cukier, pozostałe składniki, całość wymieszać i odstawić.
Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 68 cm na 35 cm. Przeciąć ciasto na pół, wzdłuż długiego boku w ten sposób powstaną dwa pasy ciasta, następnie, każdy pasek pokroić na 12 trójkątów. Na każdy trójkąt rozsmarować dużą porcję nadzienia.
Trójkąt zwinąć, zaczynając od szerszego końca, uformować rogi ciasta zawijając je do środka, tworząc podkowę.
Rogale układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując odstępy.
Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 45 minut w ciepłym miejscu.
Piekarnik rozgrzać do 180 st C.
Przed wstawieniem do piekarnika, rogale posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Piec około 15-20 minut na złoty kolor.
Mleko, sok z cytryny i skórkę wymieszać z cukrem pudrem, lukier powinien być na tyle płynny, aby można było go rozprowadzić pędzlem na rogalach.
Orzeszki arachidowe posiekać na drobne kawałki, rozgrzać patelnię wrzucić na nią orzeszki, uprażyć, kiedy nabiorą złotego koloru, dodać cukier, energicznie mieszać, cukier powinien pokryć orzeszki na koniec dodać 3 łyżki wody, szybko wymieszać, zestawić z ognia, orzeszki wyłożyć na pergamin i wystudzić.
Po upieczeniu rogale przełożyć na kratkę jeszcze gorące pomalować lukrem i od razu posypać siekanymi migdałami lub karmelizowanymi orzechami.