Do miski miksera przesiać mąkę dodać sól i cukier, wymieszać. W rondelku rozpuścić masło. Mleko lekko podgrzać dodać do niego drożdże i łyżkę mącznej mieszanki, wymieszać i odstawić na chwilę, aby drożdże podwoiły swoją objętość.
Wyrośnięte drożdże wlać do mąki, dodać jajka, a następnie zacząć wyrabiać ciasto na średnich obrotach przy pomocy końcówki typu hak. Po 2 minut zacząć powoli dolewać rozpuszczone masło, dalej wyrabiać ciasto przez 5 minut.
Miskę z wyrobionym ciastem przykryć folią spożywczą, odstawić na około 2 godziny.
Po tym czasie wyjąć ciasto na lekko naoliwiony blat, delikatnie ugnieść wypuszczając w ten sposób bąbelki powietrza. Ciasto podzielić na 3 równe części z każdej uformować długi wałek. Trzy wałki ciasta skleić razem, a następnie zapleść warkocz, koniec warkocza skleić razem podwinąć sklejoną część lekko pod spód warkocza.
Chałkę przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Folię spożywczą naoliwić z jednej strony, naoliwioną stroną przykryć chałkę i odstawić ją w ciepłe miejsce na około 40 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do 180 st C z opcją górnej i dolnej grzałki.
W małej miseczce rozbełtać jajko, wyrośniętą chałkę pomalować jajkiem, następnie cały jej wierzch posypać cukrem perlistym. Wstawić do piekarnika, piec przez 20 - 25 minut. Chałka powinna zrobić się lekko rumiana.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, przełożyć na kratkę i lekko przestudzić przed krojeniem.
Smacznego!
Notatki
*Jeśli używacie suchych drożdży to nie ma potrzeby przygotowywania rozczynu, wystarczy dodać je do mąki.Chałka z podanego przepisu wychodzi bardzo duża, ale ciasto można podzielić na dwie części i przygotować w ten sposób dwie sztuki.Chałkę po całkowitym wystudzeniu przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku lub owiniętą w folię spożywczą.