250-700mlkwasu buraczanegoilość zależy od tego jaki intensywny smak chcecie
sóldo smaku
pieprzdo smaku
3sztukisuszonych grzybów
1ząbekczosnku
majeranekopcjonalnie do smaku
Instrukcje
Do garnka wlać wywar warzywny oraz umyte, obrane i pokrojone na plasterki buraki, czosnek i suszone grzyby, garnek postawić na ogniu, przykryć pokrywką, gotować przez około 40 minut lub do chwili, kiedy buraki zmiękną.
Przecedzić barszcz, zupę ponownie przelać do garnka i postawić na średnim ogniu dodać kwas buraczany tyle ile będzie trzeba, czyli do smaku barszcz powinien mieć wyczuwalny kwaśny smak, być może trzeba będzie dodać go więcej niż podałam w przepisie, to zależy od tego, jak kwaśny wyszedł Wasz kwas buraczany.
Doprawić do smaku solą i pieprzem jeśli macie ochotę przygotować barszcz z majerankiem należy dodać go wcześniej do gotującego się barszczu.