zielona kolendralub nać pietruszki lub inna zielenina
ostra papryka w proszkudo dekoracji
Instrukcje
Ciecierzycę namoczyć na noc w dwukrotnie większej ilości wody.
Następnego dnia odcedzić napęczniałą ciecierzycę, a następnie przełożyć do garnka z wodą z dodatkiem sody, podczas gotowania będzie pojawiała się piana i skórki ciecierzycy należy, zdejmować je łyżką, inna metoda to, po odsączeniu ciecierzycy na sicie należy przesmażyć ją na suchej patelni z dodatkiem sody, a następnie ugotowanie w dużej ilości wody.
Ciecierzycę gotujemy około 30 minut do miękkości, po ugotowaniu odcedzamy i studzimy.
Zimną ciecierzycę, czosnek miksujemy przy pomocy blendera ręcznego lub malaksera na bardzo gładka masę podczas miksowania porcjami dolewamy lodowatą wodę tyle, aby uzyskać odpowiednia konsystencję następnie dodajemy sok z cytryny i pozostałe składniki doprawiając do smaku.
Orzechy laskowe prażymy w piekarniku rozgrzanym do 180 st C przez 15 minut lub na suchej patelni potrząsając nią co jakiś czas, kiedy nabiorą rumianego koloru, zdejmujemy z ognia i studzimy, a następnie ocieramy, aby pozbyć się skórek.
Gotowy hummus przekładamy do miski, wyrównujemy wierzch, polewamy odrobiną oliwy, posypujemy siekanymi ziołami, słodką lub ostrą papryką i prażonymi orzechami
Hummus przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
Notatki
Hummus przechowujemy do trzech dni w lodówce w zamkniętym pojemniku.