Do miseczki odmierzyć odpowiednią ilość nasion, które zalewamy mleczkiem kokosowym, miodem/syropem oraz wodą, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia nasion co może potrwać około 30 minut po tym czasie wymieszać pudding, naczynie przykryć folią spożywczą i odstawić na 2-4 godziny lub na całą noc, jeśli deser będzie podawany następnego dnia to przechowujcie naczynie z zawartością w lodówce.
Przed podaniem deseru
Maliny lekko rozmrażamy tyle, żeby dały się zmiksować, miksujemy z dodatkiem miodu lub syropu.
Banany kroimy w plasterki i skrapiamy cytryną, przekładamy na rozgrzaną suchą patelnię, posypujemy cynamonem i polewamy miodem/syropem, smażymy delikatnie mieszając do chwili, kiedy banany zaczną mięknąć i karmelizować się, zdejmujemy z ognia.
Do pucharków nakładamy zmiksowane zimne maliny, warstwę puddingu chia, a na wierzch banany, banany można nałożyć gorące co daje jeszcze fajniejszy efekt w połączeniu z zimnymi malinami.