barwniki spożywcze w proszku lub w żeluoczywiście jest to opcja, a krem może zostać w naturalnym kolorze
Dodatkowo kilka łyżek dżemu pomarańczowego najlepiej z kawałkami skórki
Instrukcje
Mąkę przesiać do miski, dodać sól i cukier, wymieszać.
Zimne masło posiekać w drobną kostkę dodać do składników suchych wraz z żółtkiem, zagnieść jednolite ciasto, uformować kulę, ciasto zawinąć w folię spożywczą, włożyć na 30 minut do lodówki.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
Formę o wymiarach 28-30 cm x 16-19 cm lub taką jaką macie najważniejsze, żeby ciasto nie było grubsze niż 0,5 cm, wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na cienki placek odpowiadający kształtowi formy, wyłożyć min dno i boki formy na wysokość około 1,5 cm, nadmiar ciasta odciąć. Całą powierzchnię ciasta ponakłuwać widelcem. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika, piec przez około 15 minut lub do jego zarumienienia się. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
W rondelku podgrzać śmietanę ze skórką z pomarańczy, ale nie gotować jej! zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę, mieszać chwilkę do całkowitego rozpuszczenia.
Na dno wystudzonego ciasta nałożyć kilka łyżek dżemu, równomiernie rozsmarować po całej powierzchni.
Jeśli chcecie przygotować kolorową wersję mazurka należy odlać odrobinę kremu do dwóch małych miseczek, po 3-4 łyżki do każdej. Do miseczek dodać wybrany barwnik, wymieszać.
Do trzeciej miski z największą ilością kremu można również dodać odrobinę barwnika, u mnie był to barwnik żółty.
Krem wylewamy na rozsmarowany dżem, a następnie ozdabiamy pozostałymi kolorami kremu rysując dowolne wzorki, do tego celu najlepiej użyć widelca lub łyżki zamoczonej w kremie, którą po zanurzeniu szybko przenosimy nad powierzchnię ciasta i "rysujemy" wzory.
Gotowe ciasto odstawiamy w chłodne miejsce, aby masa zgęstniała.