4łyżkirodzynek+ 2 łyżki rum lub woda do namoczenia
Składniki na kruszonkę
70gmąki pszennej
35gzimnego masła
35gcukru
Instrukcje
Masło rozpuścić w rondelku.
Do dużej miski rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem, wlać rozpuszczone masło, letnie mleko, skórkę otartą z cytryny, jajka, a na koniec wsypujemy przesianą mąkę. Nie mieszamy.
Miskę przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na całą noc lub przynajmniej 6 godzin.
Następnego dnia mieszamy ciasto łyżką lub ręką dość krótko, dodajemy namoczone wcześniej rodzynki, rodzynki przed dodaniem osuszyć i obtoczyć w mące.
W niewielkiej misce zagnieść wszystkie składniki na kruszonkę.
Tortownicę o średnicy 17 cm wysmarować masłem i wysypać mąka krupczatką lub tartą bułką, przełożyć ciasto, wyrównać wierzch, posypać kruszonką.
Formę z ciastem wstawić do zimnego piekarnia, nastawić temperaturę na 170 st C z opcją górnej i dolnej grzałki, ciasto pieczemy przez około 40 -50 minut.
Jeśli wierzch ciasta zacznie się zbyt mocno przypiekać, przykryjcie go folią aluminiową.
Po 40 minutach można sprawdzić, czy ciasto jest już upieczone poprzez wbicie suchego patyczka do szaszłyków jeśli patyczek po wyjęciu jest suchy można wyjąć ciasto z piekarnika jeśli nie dopieczcie je jeszcze przez 10 minut.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika.
Smacznego!
Notatki
Ciasto można upiec w odrobinie większej okrągłej formie lub formie keksówce.