zielona kolendralub szczypiorek albo natka pietruszki
twarożek
pieczywo
Instrukcje
Czerwoną paprykę umyć, pokroić w paski lub w dużą kostkę. Na patelni rozgrzać olej dodać kminek (kumin), czosnek, pokrojoną paprykę smażyć mieszając od czasu do czasu przez 5 minut na średnim ogniu.
Następnie dodać przecier pomidorowy, pomidory z puszki oraz świeże pomidory pokrojone w kostkę (opcjonalnie), całość dusić przez 4 minuty mieszając od czasu do czasu, a następnie doprawić do smaku solą, pieprzem oraz chilli.
W sosie zrobić dwa (4) dołki, w które należy wbić jajka, smażyć na małym ogniu przez kilka minut do ścięcia białka, patelnię można przykryć pokrywką co przyspieszy proces.
Zdjąć z ognia, podawać z siekaną zieleniną i kremowym serkiem typu labneh lub twarożkiem wiejskim oraz świeżym pieczywem.