½dużejcebulimożna dodać zamiennie cebulkę dymkę ze szczypiorkiem
2szczyptypapryczki chillilub ½ świeżej
1dużagarść siekanej zielonej kolendry
150gugotowanej kaszy jaglanej
1łyżkasosu sojowego
1sztukacytrynyskórka otarta z niej + 1 łyżka soku
1dużejajko
sóldo smaku
pieprzdo smaku
olej do smażenia
Instrukcje
Rybę umyć i dokładnie osuszyć, jeśli jest to filet ze skórą należy ją odciąć, a rybę pokroić na małe kawałki, włożyć do pojemnika malaksera i zmiksować na drobne kawałki. Jeśli nie posiadacie blendera lub malaksera, który może wykonać pracę za was to niestety trzeba posiekać rybę ręcznie tak, jak na tatara.
Rybę przełożyć do większej miski dodać ugotowaną i wystudzoną kaszę jaglaną, siekną zieleninę, drobno posiekaną cebulkę, sos sojowy, skórkę i sok z cytryny, jajko oraz przyprawy, wymieszać do połączenia się całości.
Na patelni rozgrzać olej, kotleciki formować w zwilżonych dłoniach, wielkość dowolna, układać na rozgrzany tłuszcz.
Smażymy kilka minut z każdej strony na złoty kolor.
Smacznego!
Notatki
Z powyższej porcji kotlecików wystarczy dla pięciu głodnych osób.