90gmąki pszennejmożna również zastosować mieszankę mąk bezglutenowych
1łyżkaekstraktu waniliowego
½łyżeczkisody oczyszczonej
1łyżeczkacynamonu
¼łyżeczkikardamonu
¼łyżeczkigałki muszkatołowej
1szczyptasoli
200gpłatków owsianych
100grodzyneklub 50 g suszonej żurawiny i 50 g rodzynek
Instrukcje
Do miski włożyć wszystkie wyżej podane składniki, wymieszać do połączenia można zrobić to przy pomocy łyżki lub wyrobić dłonią. Ciasto schłodzić przez około 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Przy pomocy łyżki do lodów nabierać porcje ciasta, kulki umieścić na blaszce zachowując odstępy między ciastkami, każdą kulkę ciasta spłaszczyć dłonią.
Ciastka pieczemy przez około 15 minut z opcją górnej i dolnej grzałki. Po upieczeniu ciastka wystudzić na kratce.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku
Smacznego!
Notatki
Ciasteczka można oblać czekoladą. Cukier można zastąpić np. ksylitolem