1łyżkawody z kwiatów pomarańczyja dałam 2 łyżki likieru pomarańczowego
Dodatkowo do podania gęsty jogurt grecki z odrobiną skórki z pomarańczy
Instrukcje
Piekarnik rozgrzać do 180 st C z opcją górnej i dolnej grzałki lub 160 st C z termoobiegem.
W jednej misce wymieszać wszystkie składniki sypkie. W drugiej misce umieścić dżem, sok z pomarańczy i pozostałe składniki płynne, wymieszać. Wymieszać zawartość dwóch misek.
Keksówkę o wymiarach 21 cm x 10 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać semoliną.
Do przygotowanej formy przelać ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika.
Ciasto pieczemy 45 do 60 minut, po około 45 minutach pieczenia można sprawdzić, czy ciasto jest już gotowe za pomocą suchego drewnianego patyczka, należy wbić go w środek ciasta jeśli po wyjęciu będzie suchy i czysty oznacza, że ciasto jest upieczone.
Kiedy ciasto jest jeszcze w piekarniku przygotujecie syrop, w rondelku umieścić wszystkie składniki i zagotować, zdjąć z ognia.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i od razu posmarować przygotowanym syropem, syrop najlepiej rozsmarowywać na powierzchni ciasta przy pomocy pędzelka. Ciasto smarujemy w odstępach kilku minut, aby syrop zdążył wsiąknąć w ciasto. Przestudzone ciasto wyjąć z foremki.
Wystudzone ciasto podajemy z odrobiną naturalnego gęstego jogurtu greckiego, ale jest to tylko propozycja.