sok z cytrynydodać go tyle, aby uzyskać gęsty lukier
barwniki spożywczeopcjonalnie
Instrukcje
Piekarnik nagrzać do temperatury 160 st C z termoobiegiem lub 170 st C bez niego.
Składniki mokre wymieszać w jednej misce, a w drugiej składniki suche, następnie wlać składnik mokre do suchych i wymieszać widelcem lub trzepaczką do połączenia się składników.
Silikonowe lub metalowe foremki na mini babeczki wysmarować olejem, lub masłem, następnie wypełnić je do ¾ wysokości. Babeczki są naprawdę bardzo maleńkie, moje foremki miały średnice 6 cm.
Mini babeczki pieczemy przez około 20 minut. Jeśli użyjecie większej foremki to wydłużcie trochę czas pieczenie, przed wyjęciem z piekarnika babeczki sprawdźcie patyczkiem do szaszłyków, jeśli po wyjęciu jest suchy bez śladów ciasta to znaczy, że są gotowe. Po upieczeniu wyjmujemy babeczki z foremek. Babeczkom mogą urosnąć czubki, oczywiście nierówności można ściąć nożem, aby po wyjęciu z foremek równo stały. Z cukru i cytryny przygotowujemy lukier, który można zabarwić barwnikami lub pozostawić biały, a następnie polukrować całe babeczki. Najlepiej zrobić to przy pomocy pędzla. Babeczki można posypać siekanymi orzechami lub kolorowymi cukierkami.