½szklankijagódużyłam kaukaskiej może być borówka amerykańska
Instrukcje
Mąkę pszenną i ryżową umieścić w misce lub na blacie, dodać masło, które należy posiekać nożem na drobne kawałki, dodać cukier i żółtka, sprawnie zagnieść ciasto.
Formę o średnicy 25 cm wysmarować masłem i wysypać mąką ryżową lub tarta bułką.
Odciąć połowę ciasta rozwałkować i wyłożyć nim przygotowaną formę, ciasto wstawić do lodówki na 20 minut, pozostałą część ciasta zawinąć w folię spożywczą i zamrozić.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
Po schłodzeniu ciasto nakłuć widelcem, całą powierzchnię, wstawić do piekarnika, piec przez 25 - 30 do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu spód ciasta wystudzić.
Do wysokiego naczynia wlać śmietanę, ubić na sztywno.
Do miski włożyć serek i mleczko skondensowane, krótko zmiksować na średnich obrotach, następnie dodać ubitą śmietanę, połączyć miksując na średnich obrotach, a na koniec dodać sok z cytryny, szybko wymieszać.
Na schłodzony spód wyłożyć masę serową, na wierzch ułożyć pokrojone truskawki i jagody. Tartę przed podaniem można schłodzić.
Smacznego!
Notatki
Pamiętajcie!!! ilość ciasta pozwala przygotować dwie tarty o średnicy 25-26 cm. Połowę ciasta należy zamrozić, przyda się na następny deser.