Cebulę przekroić na pół, a następnie pokroić w piórka. Daktyle wypestkować, pokroić w krążki - plasterki. Cebulę i daktyle włożyć do małej miseczki zalać octem i oliwą, dodać cukier lub miód, wymieszać i odstawić na 10-15 minut.
Wszystkie rodzaje sałat rozdrobnić, najlepiej rozrywając je na średniej wielkości kawałki, włożyć do dużej miski. Marchewkę i paprykę pokroić w cienkie plasterki, dodać do sałat. Wrzucić połowę groszku cukrowego. Zioła drobno posiekać, połowę dodać do miski z warzywami.
Sałatę polać przygotowanym dressingiem wraz z daktylami i cebulą, wymieszać.
Na wierzch sałatki posypać drobno pokrojoną papryczkę chilli w przypadku jeśli nie używamy papryczki posypać pieprzem, resztą siekanych ziół i groszkiem.