150mlgorącej wodymoże trzeba będzie dodać troszkę więcej lub mniej
1małejajko
1szczyptasoli
Składniki na farsz
250gtwarogu
1żółtko
300gborówek amerykańskich
2łyżkicukru trzcinowego
½łyżeczkicynamonuopcjonalnie
Dodatkowo
śmietana do podania
cukier trzcinowy
Instrukcje
Przygotowanie ciasta
Do miski (lub na stolnicę) wsypać mąkę dodać sól, jajko i stopniowo dodawać gorącą wodę, jednocześnie zagniatając ciasto, ja robię to przy pomocy robota kuchennego, wody dolewamy tyle, ile wchłonie mąka, ciasto zagniatać przez kilka minut, powinno być gładkie i dość miękkie.
Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odłożyć na 20 - 30 minut, aby odpoczęło.
Przygotowanie farszu
Twaróg przełożyć do miseczki rozgnieść widelcem, jeśli ma duże grudki trzeba go przetrzeć /przecisnąć przez praskę.
Do rozdrobnionego twarogu dodać żółtko i cukier całość wymieszać na koniec dodać borówki i jeszcze raz wymieszać, delikatnie aby nie zmasakrować borówek - w przypadku kiedy twaróg jest suchy można dodać łyżkę śmietany.
W dużym szerokim garnku zagotować wodę z odrobiną soli.
Ciasto wałkujemy na cienki placek, przy pomocy szklanki lub maszynki do pierogów wykrawamy kółka, na każde kółko nakładamy łyżkę farszu, zlepiamy pierogi, zlepione odkładamy na posypany mąka blat.
Gotowe pierogi wrzucamy na gotującą się wodę, kiedy wypłyną na wierzch gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty na wolnym ogniu, wyjmujemy przy pomocy łyżki cedzakowej.