Do dużej miski wsypać jedną szklankę mąki pszennej, całą mąkę żytnią, drożdże, sól i kminek. W rondlu podgrzać piwo, melasę i olej do temperatury 48 - 54°C. Wlać do suchych składników i miksować na wysokich obrotach, aż ciasto się połączy i będzie gładkie, trwa to około 3 minuty. Dodać pozostałą mąkę i dokładnie wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto należy przełożyć do wcześniej wysmarowanej i wysypanej tartą bułką formy, mała keksówka,i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Piekarnik nagrzać do 175°C. Tuż przed włożeniem chleba do piekarnika należy spryskać jego wnętrze wodą, kilka pryśnięć. Piec około 30 minut do zarumienienia skórki.
Po upieczeniu wyjąć z formy i przełożyć na kratkę, pozostawić do wystygnięcia.
Smacznego!
Notatki
Rada dla maszynistów.W przypadku tego chleba użyłam maszyny do wyrobienia i wyrośnięcia ciasta, sprawdza się bardzo dobrze.Wszystkie składniki umieścić według kolejności; płynne, suche i na końcu drożdże. Nastawić program do 'Ciast rosnących' trwa on ok. 1:30 minut. Po tym czasie ciasto przełożyć do przygotowanej formy, odstawić do wyrośnięcia i piec.