2opakowaniadobrej jakości podłużnych biszkoptów200 g
Do nasączenia biszkoptów
60mllikieru Amaretto
150mlkawy espresso
Instrukcje
Truskawki umyć i pokroić na cienkie kawałki.
W głębokim talerzu wymieszać zaparzoną kawę z likierem. Biszkopty kolejno jeden po drugim namaczać w przygotowanej mieszance, z namoczonych biszkoptów ułożyć pierwsza warstwę na dnie naczynia o wymiarach 19 x 30 cm.
Śmietanę ubić na sztywno, odstawić do lodówki.
W dużej misce ubić żółtka z fruktozą na jasną masę, następnie dodać serek mascarpone i wyskrobane ziarenka z laski wanilii, wymieszać mikserem na średnich obrotach. Do masy dodać ubitą śmietanę wymieszać do połączenia się składników.
Na przygotowaną warstwę biszkoptów nałożyć ⅓ ilości masy, rozsmarować równomiernie, następnie rozłożyć pokrojone truskawki, następnie truskawki przykryć cienką warstwa masy, wyrównać. Namoczyć drugą partię biszkoptów i ułożyć na kremie.
Całość przykryć pozostałą masą, wyrównać wierzch. Naczynie przykryć folią spożywczą, wstawić do lodówki, aby deser porządnie się schłodził. Przed podaniem posypujemy obficie wierzch deseru kakao.
Smacznego!
Notatki
Śmietana powinna być zimna, lepiej i szybciej się ubije. Kawa do nasączenia biszkoptów najlepsza jest z ekspresu, mocna i esencjonalna (espresso) biszkopty nabierają wtedy bardzo intensywnego smaku kawy i likieru. Biszkopty zanurzamy tylko na chwilkę w kawie i likierze, chwilkę czekamy, aby ociekła nadmiar płyny. Gotowy deser przechowujemy pod przykryciem w lodówce, przykryty nie będzie obsychał.